Anders kopen

Het is heerlijk om iets van kleding te kopen als je je niet goed voelt of als je jezelf ergens voor wilt belonen. Je voelt je goed. Althans, voor even dan.

Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse consument gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar koopt. Onze garderobe bestaat gemiddeld uit 173 kledingstukken, waarvan we er ongeveer 50 niet gedragen hebben in het afgelopen jaar. Er gaat misschien de gedachte door je heen dat het bij jou allemaal wel mee valt. Maar tel de stuks eens, het kost maar even tijd. Ik ben benieuwd of het mee- of tegenvalt.

Ben je je eigenlijk bewust wie, wat en waar je kleding wordt gemaakt? Welke gevolgen de fast fashion-industrie voor de mens en het milieu heeft?

Tot voor kort keek ik weg. Natuurlijk wist ik wel dat kleding gemaakt werd in landen waar het goedkoop is om kleding te maken. Ik las ook over de arbeidsomstandigheden waarin de werknemers de kleding maakten. Maar daar liet ik het bij. Ik keek weg. Ik wilde leuke kleding kopen zonder me schuldig te voelen. Hebben, hebben, hebben. Dan kun je er maar beter niets over weten. Al sluimerde het gevoel van niet goed bezig zijn in mij.

Een tijdje terug keek toevallig (nou ja, toeval bestaat in mijn visie niet) een documentaire van “Tegenlicht” over Fast Fashion. Ik vond het vreselijk om naar te kijken. Om te zien hoeveel uren mensen achter elkaar moesten werken, in barre omstandigheden voor een een appel en een ei. Ik zag hoe een jongen van de leeftijd van mijn zoon, een jaar of 10, steeds in slaap viel achter zijn naaimachine. Tja, dat was mijn wake up call. Wil ik nog zo hebberig zijn als ik weet dat mijn kleding met bloed, zweet en tranen is gemaakt?

De landen waar de meeste kleding vandaan komt zijn China, India en Bangladesh. Ongeveer 40 miljoen mensen werken er wereldwijd in de kledingindustrie. Voor het maken van je spijkerbroek met een shirt zijn ongeveer een halve kilo gif en 10.000 liter water nodig. Toch sta je er waarschijnlijk weinig bij stil wat dit voor het milieu betekent.

Ik hoop dat je na dit artikel geïnspireerd bent geraakt om met andere ogen naar je kleding te kijken. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het hoeft niet ineens of radicaal. Bewust worden is een eerste stap. Daarom heb ik een 10-daagse challenge bedacht. Je ontvangt 10 dagen lang dagelijks een tool hoe je een duurzame en eerlijke kledingstijl creëert.

Meld je snel aan voor de gratis 10-daagse Challenge en doe mee: www.vanessapilloni.nl

Met faire groeten,

Vanessa

Stuur mij de nieuwsbrief. Ik blijf graag op de hoogte van Fair Fashion