Hoe duurzaam is jouw kledingkast?

Elke ochtend voorzie je jezelf van kleding. Kleding heeft verschillende functies. Het houdt je warm en het bedekt je lichaam. Kleding geeft daarnaast aan wie je bent. Je hebt een eigen stijl en je houdt van bepaalde kleuren.

Om aan ieders wensen te kunnen voldoen speelt de markt hier gretig op in. Er ontstaan steeds meer kledingmerken, trends en (online) winkels. Wist je dat we 4 keer zoveel kleding kopen dan in het jaar 2000? Veel mensen willen graag goedkoop en snel aan veel kleding komen. Niks mis mee, zou je zeggen. Maar stel je jezelf ooit de vraag waar en hoe deze kleding gemaakt wordt? Hoe duurzaam jouw kledingkast is?

Duurzame kleren worden gemaakt met de focus op de gezondheid van de planeet en de mens. Duurzaamheid kent vele aspecten, waaronder ecologische duurzaamheid, gezonde en ethische werkomstandigheden en eerlijke handel. Daarnaast is er de duurzaamheid van het product zelf; dus hoe lang iets mooi en bruikbaar blijft. En uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat het product goed hergebruikt kan worden en/of biologisch afbreekbaar is.

Hoe zit het met de kleding uit jouw kast? De meeste kleren in Nederlandse winkels worden gemaakt in lagelonenlanden zoals Bangladesh, Laos, Cambodja, Pakistan en Sri Lanka. Arbeiders werken er in ateliers, fabrieken of thuis. In deze industrie werken vooral vrouwen die werkweken van zo’n 75 uur maken. Zelfs een werkweek van 75 uur is niet genoeg om voldoende inkomen te verdienen. Protesteren wordt onmogelijk gemaakt en het oprichten van vakbonden wordt tegengewerkt. Voor textielarbeiders in lagelonenlanden is er vaak geen andere keuze dan onder slechte omstandigheden te blijven werken.

Kinderen horen naar school te gaan en niet te werken. Toch werken er volgens de campagne “Stop Kinderarbeid” wereldwijd bijna 12 miljoen kinderen in de industrie – ook in de kledingindustrie. De meeste kleding die je hier in de winkels koopt komt uit Azië, de regio waar kinderarbeid ook het meest voorkomt.

Het is vaak moeilijk om erachter te komen waar en hoe kleding precies geproduceerd is. Kledingmerken hebben, anders dan vaak gedacht wordt, geen eigen fabrieken. Merkkleding wordt meestal in een zo goedkoop mogelijke fabriek geproduceerd buiten Europa of de VS. De kleding komt in Nederlandse winkels terecht via een lange omweg. Na de kledingfabriek komt de kleding in handen van één of meerdere (onder-)aannemers, die de kleding doorspeelt aan een inkoopkantoor. Het inkoopkantoor verkoopt de kleding aan een Nederlandse importeur en via deze weg komen de kleren uiteindelijk in de winkel en bij de klant. Omdat er zoveel spelers betrokken zijn bij de productieketen, is het vaak moeilijk te achterhalen onder welke omstandigheden kleding geproduceerd is. Hierdoor is de verantwoordelijkheid voor slechte arbeidsomstandigheden gemakkelijk op andere partijen af te schuiven.

Tja, als je het mij vraagt word ik hier niet blij van. Sterker nog, het heeft me er bewust van gemaakt dat ik in kleine stapjes afscheid wil nemen van “fast fashion”. Dit hoeft niet ineens, maar met kleine stapjes. Mijn klanten of mensen die mij volgen op social media wil ik graag meenemen op deze reis. Ik zou graag willen weten uit welk land jouw shirt of broek komt die je nu aan hebt. Deel het met mij in een reactie hieronder.

Duurzame groetjes,
Kledingstyliste Vanessa Pilloni

Stuur mij de nieuwsbrief. Ik blijf graag op de hoogte van Fair Fashion